leraarskamer

goal:  make-over teachers room SML
place:   Leuven
space:   3.140 m3
time:  2013

De “studio” – leraarskamer wordt gerenoveerd en opgewaardeerd met respect voor de 17e eeuwse structuur en materialen, maar met een blik op de toekomst om de komende eeuw ruimte te bieden voor het onderwijspersoneel.

De grote open zolderruimte is op zich een flexibel gegeven.  Ze komen ‘zones’ met aparte sferen en functies, echter zonder de ruimte op te delen. Overal ontstaan plaatsen om te zitten, babbelen, werken of vergaderen, zodat iedereen op elk moment zijn plekje kan vinden.

De bestaande zolder is niks geïsoleerd en heeft ramen met enkel of gewoon dubbel glas.  Bij de renovatie wordt de gebouwschil verbeterd door het dak bovenop te isoleren, geïsoleerde voorzetwanden te plaatsen & ramen en beglazing te vervangen.  Ook de verwarmingsinstallatie wordt vernieuwd en de ruimte wordt voorzien van een vraaggestuurd ventilatiesysteem.

Ook akoestisch comfort is zeer belangrijk, dus komt er een akoestische zoldering onder het dak, tussen de oude kepers en onder de nieuwe zwevende “vlotten” komt een kleurrijk akoestisch spanplafond.  Een lichtstraat over de volledige lengte van de studio langs het noordelijk dakvlak zorgt voor voldoende lichtinval zonder oververhitting.  De oude bebording die hiervoor werd afgebroken, werd herbruikt in de vergadertafel.