wonen in meervoud

goal:  cohabitation Dijlegaard
place:   Mechelen
space:   9.390 m3
time:  2002
“… 10 STADSWONINGEN MIDDEN IN NATUURGEBIED!?…”

Zo lijkt het wel: de uitdaging van groepswoningbouw in een groene omgeving aan de rand van het natuurgebied en in de achtertuinzone van de woningen aan de Hanswijk De Bercht. Deze zone langs de Dijle was vroeger een semi-industriële zone, waarvan enkele industriële gebouwen nog steeds getuigen. Op het bouwterrein stond vroeger een groentenloods.

Als antwoord op deze uitdaging werd één hoofdvolume met 10 rijwoningen gebouwd . Iedere woning heeft een beperkte gevelbreedte (5,25m) maar grote bouwdiepte (21m). De architectuur van de voorzijde refereert naar de industrie, terwijl de achterkant wenkt naar het natuurrecreatiegebied.

De indeling van de woningen draait rond een binnenpatio met trapzone. De slaapvertrekken liggen vooraan de patio tegen de voorgevel. De woonruimtes genieten achteraan de patio van het zicht op de Dijle en het natuurgebied.  De patio brengt licht en lucht op de eerste en tweede verdieping.  De eetruimte op het gelijkvloers heeft contact met het tuinterras. De zitruimte op de verdieping sluit aan het binnenterras.  De tweede verdieping is vrij indeelbaar volgens de behoeften van de bewoners.

Het project heeft geen aansluiting op de riolering. Het regenwater wordt gerecupereerd en volledig geïnfiltreerd in het infiltratiebekken onder de gezamenlijke tuin. Een waterzuiveringsinstallatie voor de 10 woningen verwerkt het afvalwater en heeft een overloop in hetzelfde infiltratiegebied.

Het idee behelst niet alleen een groep woningen, maar vooral een groep mensen die via een waaier van mogelijkheden en de uitzonderlijkheid van de ligging contacten kunnen leggen: Er is gewerkt met open tuinen die overgaan in een gemeenschappelijke tuin met petanquebaan. Ook de oprit is gemeenschappelijk en de overdekte dakterrassen met vergezicht staan in relatie tot elkaar.

Wonen begint hier bij een uitzonderlijke plek, voor de rest zorgt de mens.